Kinesiska rymdflygplanet ligger fortsatt i omloppsbana

2022-08-13 10:00  
Rymdflygplanet ligger fortsatt i omloppsbana. Foto: Nasa

Landets förra farkost nöjde sig med två dagar i omloppsbana. Men Kinas nya, återbrukbara rymdflygplan har ännu inte landat.

Kina benämner den som en återanvändbar experimentell rymdfarkost, och uppskjutningen skedde den 4 augusti i Gobiöknen. Landet sköt upp en liknande farkost 2020, men det är oklart vad – om något – som skiljer de två åt.

Vaga uppgifter från Kina

En Long March 2F-raket tog det nya rymdflygplanet till låg omloppsbana. Föregångaren gick bara i omloppsbana under två dagar, där farkosten släppte ut en liten last innan den landade som ett flygplan i västra Kina. Det skriver Space.com.

Men efter nära sex dagar rapporterade Forbes att det senaste rymdflygplanet ännu låg i omloppsbana, och i skrivande stund finns inga rapporter om att farkosten har landat.

Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua återger den vagt beskrivna planen att farkosten ska ligga i omloppsbana "en viss tid" och testa viss teknik, samt "insamla teknisk kunskap för fredligt bruk i rymden".

"Kan handla om övervakning"

Enligt Forbes har designen stora likheter med U.S. Space Force rymdflygplan X37B, som har legat i oavbruten omloppsbana under hela två år.

Tidningen konstaterar att ingen vet vad varken USA eller Kina har för mål, men en god gissning är att det handlar om övervakning.

John Edgren

Mer om: Kina Rymdfarkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer