Kineserna överlägsna <br/>på superdatorer

2010-11-15 09:33  
Kinesiska Tianhe-1A är världens vassaste dator och har 186368 processorkärnor.

Kina har nu två av världens tre snabbaste superdatorer. Men Sverige halkar ner i superdatorligan.

Kina är nu världens superdatorstormakt. På den nya listan över världens vassaste datorer petar en kinesisk superdator ner en från USA till andra plats. Även den tredje snabbaste datorn finns i Kina.

Det är webbsajten Top500.org som presenterat sin nya lista som rankar världens mest kraftfulla superdatorer.

Datorn som nu ligger etta har namnet Tianhe-1A och finns hos National Supercomputing Center i den kinesiska staden Tianjin. Den har beräkningshastigheten 2,57 petaflops vilket motsvarar 2,57 miljoner miljarder flyttalsoperationer per sekund.

Den tidigare ettan på listan, som nu ligger tvåa, är den amerikanska Jaguar av typ Cray XT5 som har kapaciteten 1,76 petaflops.

Den kinesiska datorn som ligger trea finns även den på National Supercomputing Center i Tianjin. Den är döpt till Nebulae – Dawning och klarar 1,27 petaflops.

Första svenska datorn på 500-listan hittas på plats 67 med sina 0,102 petaflops. Det är FRA:s Cluster Platform 3000 BL460c från HP som när den första gången dök upp på 500-listan i november 2007 var världens femte mest kraftfulla dator.

Totalt finns sex svenska datorer med på listan med placeringarna 67, 100, 123, 180, 189 och 386.

Det är två färre än vad som fanns på den tidigare topplistan som publicerades i juni i år. Då hade även FRA:s superdator en bättre placering med plats 50. De som försvunnit är tre datorer hos icke namngivna svenska internetoperatörer. Men en dator som inte fanns med i junirankingen har nu dykt upp i novemberlistan. Det är Cluster Platform SL170c som finns vid Nationellt Superadtorcentrum i Linköping och som ligger sist av de svenska datorerna på 500-listan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer