Kina utvecklar budget-GPS

2012-11-29 10:01  
När geostationära satelliter livslängd närmar sig slutet tillåts de att "wobbla" längs ekvatorn och beskriver då en åttaformad bana sett från jorden. Foto: Chinese National Astronomical Obsevatories

Forskare i Kina vill bygga ett GPS-liknande system som använder existerande geostationära kommunikationssatelliter.

Amerikanska GPS-systemet har blivit helt doninerande. Men det finns flera konkurrerande system som ryska Glonass och det kommande Europeiska Galileo.

En sak har de gemensamt. De är mycket dyra, både att bygga och hålla i drift. Kostnaden för att driva GPS med sina 30 satelliter beräknas exempelvis till omkring tio miljarder kronor per år, enligt Technology Review.

Men nu har kinesiska forskare vid National Astronomical Observatories i Beijing presenterat ett mycket billigare sätt att bygga ett satellitbaserat positioneringssystem. De vill använda existerande geostationära kommunikationssatelliter.

De satelliter som ingår i GPS är försedda med atomur som sänder mycket exakta tidsignaler till GPS-mottagarna på jorden. I dessa jämförs tidpunkten när satelliten sände sin signal med tiden när den togs emot. Då får man avståndet till satelliten. När GPS-mottagaren tar emot signaler från flera satelliter kan dess position bestämmas via triangulering.

I den nya kinesiska metoden sänds de exakta tidssignalerna från jorden till de geostationära satelliterna som speglar tillbaka signalen till positionsmottagare på jorden. Det blir mycket billigare då den redan existerande infrastrukturen för satellitkommunikation används.

Problemet är att dessa satelliter befinner sig rakt ovan ekvatorn. Det gör att de bara kan användas för att ge en öst-västlig position. Det testade Kina redan 2005 där kommunikationssatteliter användes för att ge positionssignaler för flera Kinesiska städer, skriver Technology Review.

Geostationära satelliter håller emellertid inte sin exakta position över ekvatorn utan hjälp. De "knuffas" hela tiden ur sin position beroende av bland annat solens och månens gravitation. Därför används större delen av satelliternas bränsle för att hålla dem på plats.

Men när satelliternas livslängd närmar sig slutet sparar man på bränslet genom att främst se till att den öst-västliga positionen bibehålls. Då börjar satelliterna gå i en bana som istället för att ses som rät från jorden nu pendlar mellan nord och syd i ett åttaformad bana som kallas Slightly Inclined Geostationary Orbit, SIGSO. Detta vill de kinesiska forskarna utnyttja för att spegla tidssignaler från jorden som gör att mottagare på marken kan triangulera sin position i tre dimensioner.

Vid sidan av att vara enklare och billigare finns andra fördelar. Kommunikationssatelliterna kan även användas för att exempelvis sända väderdata till mottagarna på jorden. Dessutom blir en tvåvägskommunikation möjlig där användarna kan sända sin egen position till en satellit vid en nödsituation, skriver Technology Review.

Jan Melin

Mer om: Positionering Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer