Kina sänder upp ny OS-satellit

2008-05-30 12:39  
Den olympiska vädersatelliten Fengyun-3 skjuts upp från Taiyuan Satellite Launch Center.

En ny vädersatellit ska hjälpa de kinesiska meteorologerna att förutspå vädret under OS. Satelliten som sändes upp i tisdags ska även användas för att förutspå naturkatastrofer.

I tisdags sändes den nya satelliten Fengyun-3 upp från Taiyuan Satellite Launch Center i norra Shanxi-provinsen. 27 minuter senare gick den in i sin omloppsbana, rapporterar kinesiska myndigheter.

Den nya satelliten kan sända tillbaka bilder med upplösning på 250 meter. Det ska jämföras med den 1,1 kilometer som kinesiska meteorologer hittills har fått nöja sig med. Temperaturer anges med en noggrannhet på 0,1 grad Fahrenheit. Båda måtten ligger nära de mest avancerade satelliterna i världen, enligt kinesiska myndigheter.

Fengyun-3kommer att användas för att spå vädret upp till femton dagar fram i tiden. Den ska bland annat göra det lättare att förutspå naturkatastrofer. Att myndigheterna var så oförberedda på det stora snöovädret som lamslog landet tidigare i år, berodde delvis på den begränsade kapaciteten hos Kinas tidigare satelliter.

Men i år har OS hög prioritet för meteorologerna. Beijing Meteorological Bureau har lovat att ge prognoser såväl timme för timme som sex dagar fram i tiden under OS.

Augusti är en varm och fuktig månad i Beijing. Men myndigheten tycker inte att folk ska ”oroa sig för mycket” för vädret och förutspådde redan i februari att vädret skulle bli ”behagligt” under tävlingarna. Den genomsnittliga temperaturen under perioden 8 till 24 augusti sägs vara 24,9 grader. Sannolikheten för temperaturer över 35 grader sägs bara vara 4 promille.

Kina har nu sänt upp åtta vädersatelliter sedan 1970-talet.

Charlotta von Schultz

Mer om: Fengyun-3 Beijing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer