Kikar in i dolda utrymmen

2009-05-05 08:59  
Handheld USB Snake Scope.

Med en minikamera på en böjlig kabel kan man lätt inspektera svåråtkomliga utrymmen i datorn eller bilens motorutrymme. Nu finns endoskopen i budgetversioner för hempularen.

Usb-tekniken har en tendens att ta dyra och komplicerade specialverktyg ner till privatpersonernas prisklass. Ni minns väl alla usb-mikroskopen?

Turen har kommit till usb-endoskopet. Böjliga kablar med små kameror gör det möjligt att ta bilder i nästan hur trånga och besvärliga utrymmen som helst. Men nej, egentligen handlar det inte om endoskopi, som är den svåra, obehagliga och potentiellt farliga medicinska metoden att undersöka kroppen inifrån. Dessa usb-apparater är till för sådant som att granska svåra vrår i motorrummet, eller hitta en skruv som tappats bakom spisen.

Priset är lockelsen. Usb-leksakerna kostar mellan 500 och 1000 kronor, medan proffsutrustning kostar en eller två nollor till. Å andra sidan är de här apparaterna begränsade. Det går inte att styra kabeln till kameran, den måste böjas till rätt form i förväg. Programvaran finns i samtliga fall endast för pc. Bildkvaliteten kan variera. De använder inte heller fiberoptisk kabel, en teknik som gör att endoskop för yrkesbruk får mycket liten diameter.

En av de billiga men intressanta slangkamerorna med usb är ”Handheld USB Snake Scope ” som säljs av USB Fever i Hong Kong. Det börjar säljas på den amerikanska marknaden under maj månad, och kostar då omkring 550 kronor. Det är vattenskyddat, kan böjas och håller formen, når 80 centimeter och kan ta bilder och film i färg. Bildkvaliteten är blygsam, men adekvat. Den har två vita led-lampor i spetsen för att lysa upp motivet, nödvändigt för att till exempel spana på de mörka delarna i en moraklockas urverk. Drivrutinerna kräver Windows.

Trots begränsningarna är usb-endoskopen ett bra bidrag till verktygslådan för hobbylåssmeder, datorbyggare, de som trimmar bilen, eller helt enkelt för den nyfikne. Hur mycket damm finns det bakom bokhyllan – egentligen?

Niklas Dahlin

Mer om: Endoskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer