Kemtvätta hemma på tio minuter

2014-09-09 15:28  
På tio minuter är skjortan fräsch och torr i kemtvättmaskinen för hembruk. Foto: Swash

En liten kemtvättare för hembruk fräschar upp skjortan lika snabbt som man duschar.

Världens största vitvarutillverkare Whirlpool har tillsammans med dagligvaruföretaget Procter & Gamble utvecklat den lilla kemtvättmaskinen Swash för hembruk. Den är dryga metern hög och bara några decimeter bred och kräver endast en elanslutning, inget vatten.

Plagget som ska tvättas hängs in i maskinen och förses med några tyngder som ska hjälpa till att släta ut skrynklor. Sedan placeras en kemikaliekapsel i maskinen som efter tio minuter har gjort sitt jobb.

I tvättproceduren sprejas plagget med innehållet i kapseln samtidig som värme och cirkulerande luft tillförs.

Då påstås skjortan, kavajen eller klänningen blivit av med sin dåliga lukt och allmänt fräschats upp. Men Swash tar inte bort några fläckar.

Enligt tvättmaskinens webbplats är inte det något större problem då 80 procent av alla kläder som lämnas till kemtvätt inte har någon synlig smuts.

"Precis som en mikrovågsugn inte kan laga all slags mat passar inte Swash för alla typer av klädvård", skriver företaget.

I USA kostar maskinen motsvarande 3 500 kronor och varje tvättkapsel fyra kronor.

Jan Melin

Mer om: Tvättmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer