Kartan avslöjar söndagens blixtattack

2014-07-28 09:29  

Sjutton blixtnedslag där urladdningen hade en strömstyrka större än 100 kA. Det visar SMHI:s karta över Sverige för i går 27 juli, årets blixttätaste dag.

Skyfall, blixtnedslag, och stormvindar. Gårdagens åskoväder ledde till översvämningar, satte båtar i sjönöd och orsakade bränder. På SMHI finns kartan som visar blixturladdningarna härjningar över Sverige.

Kartan är baserad på data från SMHI:s  automatiska blixtlokaliseringssystem. Det registrerar urladdningar till mark där strömstyrkan är större än 5 000 Ampere. Starka urladdningar, där strömstyrkan är minst 100 000 Ampere har markerats med + i kartorna.  Under gårdagen skedde det på 17 platser runt om i landet.

Även i dag måndag 28 juli varnar SMHI för kraftiga åskskurar på flera håll i landet. För Västernorrlands län har klass1- varning utfärdats för kraftig åska, lokala skyfall och hagel utfärdats.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Åska SMHI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer