Kärnvapenbärare från det kalla kriget lyfter Cryosat

2005-09-30 13:52  
Spejar över polarisen.

På lördag den 8 oktober lyfter en gammal sovjetisk SS19-raket, nu omdöpt till "Eurockot", från den ryska kosmodromen Plesetsk. Ombord finns Esas nya klimatövervakningssatellit Cryosat. Under tre år ska den registrera förändringar i polarisarnas utbredning.

Cryosat spejar över polarisen.
- Istäcket i Arktis krymper, rapporterade amerikanska forskare i förra veckan. Fortsätter avsmältningen kommer Arktis vid århundradets slut att vara helt isfritt sommartid.

Europeiska rymdstyrelsen Esas nya jordobservationsssatellit Cryosat, som skickas upp på lördag, den 8 oktober, har till uppgift att mäta och övervaka förändringar i havsisarna och utbredningen av istäcken över landområden.

Cryosat ska också kunna användas för att kontrollera och förbättra klimatmodeller som rör den globala uppvärmningen.

Bättre väderprognoser

- Polarisarna har stor inverkan på klimatet, och det finns fortfarande många obesvarade frågor om de globala klimatförändringarna där Cryosat kan ge värdefulla bidrag, säger oceanografen Bertil Håkansson vid SMHI.

Mängden av havsis är en viktig faktor i utvecklingen av vädersystem. Därför kommer data från Cryosat förhoppningsvis även att kunna förbättra underlaget för väderprognoser.

Cryosat förväntas fungera i minst tre år.

SS19, en pensionerad kärnvapenbärare från det kalla krigets dagar, har fått nytt liv som "Eurockot".
Del i klimatforskningsprogram

Cryosat är den första satelliten i Esas program "Vår levande planet", med målsättningen att studera klimat och miljö. Framtida satelliter ska undersöka jordens vattencykel och globala vindprofiler.

Någon gång 2006 planeras uppskjutningen av satelliten Goce, vars data ska användas för att få veta mer om jordens inre.

All kommunikation med Cryosat kommer att ske via mottagningsstationen i Esrange utanför Kiruna. Satellitens antenner, både för instrument och telemetri, har levererats av Saab Ericsson Space i Kallebäck.

Lyfts av pensionerad kärnvapenbärare
 
Uppskjutningen av Cryosat sker från den ryska kosmodromen Plesetsk vid Archangelsk. Bärraketen är en Eurockot, i grund och botten en upphottad SS-19, en av de sovjetiska interkontinentala kärnvapenbärarna från kalla kriget.

Rakettypen kallades på sin tid "Stiletto" av Nato, och placerades ut i Ryssland och Ukraina i början av 1980-talet. I och med Start-avtalet 1990 togs de ur drift. Idag har de försetts med moderniserade övre raketsteg, och används av det Bremen-baserade rymdföretaget Eurockot Launch Services för kommersiella satellituppskjutningar.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer