Kärnvapen avslöjar whiskyplagiat

2009-05-05 13:32  

Plagierad whisky kan nu dateras tack vare de tidigare kärnvapenproverna. Tekniken ska slå hål på handeln med förfalskad antik whisky, som omsätter tiotals miljoner kronor per år.

När kärnvapenproven tog fart under 1950-talet gav de ett viktigt verktyg för att bedöma en spritflaskas härkomst. Halten av kol-14 i atmosfären ökade år från år, något som noga mättes. Som en bieffekt tog det korn som växte ett visst år upp en distinkt mängd av isotopen. Nu, årtionden efter att kärnvapenproven upphörde, kan halten kol-14 i en flaska whisky mätas och användas för att bestämma åldern.

Även whisky som destillerats tidigare än kärnvapenåldern kan åldersbestämmas från naturliga halter av kol-14, men med lägre precision.

Resultatet kan bli drastiskt. En flaska Macallan från 1856 skulle nyligen auktioneras ut för omkring 250 000 kronor, men försäljningen ställdes in efter att datering med kol-14 visat att innehållet i flaskan var tillverkat 1950.

Det finns med andra ord antagligen mer fusk än äkta vara bland den antika whisky som säljs på auktionshusen.

Metoden har utvecklats vid universitet i Oxford. Forskningsledaren Tom Higham sade till tidningen The Telegraph att ”så långt har det funnits fler förfalskningar av gammal whisky än äkta bland de prover vi gjort”. Den äldsta äkta flaskan laboratoriet hanterat var destillerad under 1700-talet.

Liknande teknik har använts i Frankrike de senaste åren, för att åldersbestämma vinflaskor. Själva flaskan kan identifieras genom det unika röntgenspektrum som uppstår när glaset bombarderas med protoner från en partikelaccelerator. Om det råder ytterligare tvivel mäter forskarna vinets halt av cesium-137.

Någon garanti för smakupplevelsen av whisky för en kvarts miljon finns inte.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer