Kapa vajern till <br/>cykelbromsen

2011-10-14 09:24  
Holger Herrmans vid Universität des Saarlandes har utvecklat den trådlösa cykelbromsen. Foto: Universität des Saarlandes

Med en trådlös cykelbroms slipper man inte bara vajrarna. Den kan även öka flygsäkerheten.

Forskare vid tyska Universität des Saarlandes har utvecklat en trådlös cykelbroms. En trycksensor i bromshandtaget skickar en signal till en låda på framgaffeln som sänder signalen vidare till en mottagare som via ett ställdon aktiverar bromsen.

Forskarna har enligt ett pressmeddelande diskuterat sin konstruktion med cykeltillverkare och hoppas kunna utveckla konceptet till en kommersiell produkt.

Men cykelbromsen är bara en del av ett större forskningsprojekt som handlar om säkerhet.

”Trådlösa nät kan aldrig vara idiotsäkra”, skriver forskarna.

Men i fallet med cykelbromsen har forskarna kunnat visa att tillförlitligheten är 99,999999999997 procent.

- Det innebär att av en biljon bromsförsök misslyckas bara tre, vilket inte är perfekt men acceptabelt, säger professor Holger Hermanns som lett utvecklingsarbetet.

De matematiska modellerna som använts för att beräkna bromsens tillförlitlighet är de samma som används för kontrollsystem inom flyget och vid kemiska fabriker.

– Den trådlösa cykelbromsen ger oss en experimentverkstad där vi kan optimera dessa metoder för att användas i mycket mer komplexa system, säger Holger Hermanns.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer