Kan den här loggan få oss att glömma Internet Explorer?

2019-11-05 15:02  
Microsofts nya logotyp för den Chromiumbaserade webbläsaren Edge. Foto: Microsoft

År efter att Internet Explorer skrotats hänger den gamla webbläsaren fortfarande kvar. Nu bryter Microsoft med det förgångna genom att lansera en ny logotyp för floppande ersättaren Edge - som dessutom har fått ett skarpt släppdatum.

Officiellt fick Internet Explorer sin dödsdom i början av 2016. Då meddelade Microsoft att programmet skrotats till förmån för Microsoft Edge, som lanserades i en betaversion tillsammans med Windows 10.

Det har dock visat sig vara mycket svårt att fasa ut den gamla trotjänaren. Intresset för ersättaren Microsoft Edge har dessutom hittills varit svalt hos Windows-användarna, enligt statistik från bland annat Statcounter.

Ska Google-kod rädda projektet?

I maj startade Microsoft om arbetet med Edge. På utvecklarkonferensen Build visades en ny version av webbläsaren upp. Som den här gången är byggd med kod från Google som ligger till grund för Chrome.

Nu hoppas Microsoft att en ny Edge Chromium-logotyp ska få oss att glömma Internet Explorer, en gång för alla. Den färska vågformade Edge-loggan har en betydligt mer modern känsla än den nuvarande, som kritiker menar var på tok för lik Internet Explorer-symbolen.

Det som kanske är mest intressant med den här historien är hur den nya logotypen hittades. Den låg nämligen "gömd" som ett påskägg i senaste utvecklingsversionen av Edge, kallad Edge Canary.

Då kommer Edge i skarp version

De som ville lösa pusslet var bland annat tvungna att hitta sju ledtrådar innehållande en serie av ord. Dessa kunde sedan användas för att hitta och öppna ett hemligt surfspel.

Den nya Edge-logotypen framträder sedan på skärmen hos dem som klarar av spelet, skriver The Verge.

via GIPHY

Chromiumbaserade Microsoft Edge nådde nyligen beta-stadie, vilket innebär att den kan laddas ner av alla Windows-användare som vill testa programmet. Den skarpa versionen av programmet ska släppas 15 januari 2020 till Windows 10, Windows 7, Windows 8 och Mac Os.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer