Kamerarobot fixar gigapixel-upplösning

2008-11-07 09:18  

För den som inte nöjer sig med digitalkamerans upplösning kommer amerikanska GigaPan till undsättning. Genom att klippa ihop många bilder till en enda ger kameraroboten gigapixel-upplösning.

Detpopuläraste fotografiet på www.gigapan.org är en panormabild från Hawaii. Upplösningen är imponerande 5,63 gigapixel. Trots att bilden är tagen med en vanlig Canons S5, en kamera med en upplösning på åtta megapixel.

Hemligheten är att bilden inte är en enda, utan ett montage av 1.750 stycken.

I program som Photoshop finns funktioner för att klippa ihop flera fotografier till en panoramabild. Det går att klippa ihop bilder tagna på frihand, men med ett stativ blir slutresultatet bättre.

Vad kameraroboten GigaPan Imager gör är att förfina stativmetoden ytterligare. Roboten placeras på ett kamerastativ och kan sen med hög precision flytta kameran både vertikalt och horisontellt och själv trycka på avtryckaren med jämna mellanrum. Den höga precisionen i förflyttningen innebär dessutom att bilderna kan tas med maximal zoom. Slutresultatet är en serie exponeringar med väldigt snävt bildutsnitt, men som sammanfogade ger en överblick som från ett vidvinkelobjektiv.

GigaPan Imager kostar 279 dollar, för den som köper i nuvarande betautförande. I färdigt skick kommer roboten kosta 379 dollar. Men för att lyckas räcker det inte med roboten. Det behövs också gott om tid, att ta bilderna på Hawaii tog enligt fotografen två timmar, och att montera ihop dem runt 18.

Den modell av GigaPan Imager som finns att köpa nu fungerar bara med pocketkameror, men en variant för systemkameror är under utveckling.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer