Kameran som ser runt hörn

2015-12-09 10:49  
Laserpulser som skickas ut reflekteras mot det dolda föremålet vilka detekteras av kameran som då kan rberäkna föremålets position. Foto: NPG Press

En kamera som ser dolda föremål kan öka säkerheten i trafiken.

Leif GW Perssons romanfigur Lars Martin Johansson var känd bland sina poliskollegor som mannen som kunde se runt hörn. Nu finns en kamera som också har denna "övernaturliga" förmåga.

Tekniken är utvecklad av forskare vid Heriot-Watt University och University of Edinburgh som publicerat sin rapport i Nature Photonics.

Kameran är en fotodetektor av typ SPAD som är så känslig att den kan registrera en enstaka foton. Som ljuskälla används en laser riktad snett neråt mot ett golv som får laserpulserna att sprida sig i alla riktningar, även mot det dolda objektet som ska fotograferas. Ljuspulser som då studsar mot objektet reflekteras till ett område på golvet som liknas vid en virtuell spegel mot vilken kameran är riktad. Då ljuset hastighet är känd och konstant kan man genom att mäta tiden det tar för laserpulsen att nå den virtuella spegeln bestämma det avbildade objektets position genom triangulering, skriver Gizmodo.

Men även ljuset som reflekteras från alla övriga föremål i närheten speglas av golvet. Därför måste reflektionerna från objektet som ska detekteras separeras från övrigt ljus. Den nya tekniken är avsedd för att detektera rörliga föremål vars reflektioner varierar över tiden. Då kan man filtrera bort det ljus som kommer från de stillastående föremålen som ger konstanta reflektioner.

I en video om den nya kameran sägs att tekniken i framtiden exempelvis kan användas i bilar som då kan upptäcka annalkande fordon vid en skymd korsning.

Jan Melin

Mer om: Kamerateknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer