Kameran som ser i mörker

2015-08-05 13:23  
Canons nya ME20F-SH kan filma i ljuset under en molnig natt utan månsken. Foto: Canon

Canons nya kamera kan filma högupplöst färgvideo i nattmörker.

I december ska Canon börja sälja sin nya kamera ME20F-SH som presenteras som en mörkerkamera. För att färgfilma i HD-upplösning med 60 bilder/s räcker det ljus som finns tillgängligt en molnig natt utan månsken. Mer precist krävs bara en belysning på mindre än 0,0005 lux vilket motsvarar en ISO-känslighet på fyra miljoner grader, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bildstorleken är relativt blygsam och ligger på 2,26 megapixlar från en CMOS fullformatsensor. Men pixlarna är 7,5 gånger större än i exempelvis Canon 1Dx vilket betyder att de kan fånga in mer ljus.

Kameran som är ganska liten och mäter 10 x 12 x 11 cm är främst avsedd för proffsanvändning där övervakning natteid och naturfilmning nämns som exempel. Priset på motsvarande 260 000 kronor visar också att den nya nattkameran inte är avsedd för hobbyfotografen.

Kamerans specifikationer

(Källa: Canon)

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer