Kameran som bara tar unika bilder

2015-09-15 15:07  

Med Camera Restricta kan man inte fotografera platser som redan är väldokumenterade.

Den tyske designern Philipp Schmitt har konstruerat en kamera som han hoppas ska kunna ge unika bilder. Han tycker det är ganska meningslöst att ta den tio tusende bilden av exempelvis Taj Mahal eller Eiffeltornet och skicka den till någon av internets bildtjänster eller sociala medier.

I hans Camera Restricta finns därför en inbyggd spärr som gör att slutaren låses när kameran riktas mot någon välfotograferad plats.

Därför har kameran en inbyggd mobil med gps-mottagare och en app som kollar om det finns bilder som geotaggats på kamerans plats hos bildtjänsterna Flickr och Panoramio.

Finns det fler än 35 foton med samma motiv aktiveras slutarlåset.

En tanke med kameran är att man som fotograf gärna vill ta unika bilder. Då kan Camera Restricta bli en hjälp att hitta motiv som kanske aldrig tidigare avbildats.

Den version av kameran som Philipp Schmitt byggt är bara en prototyp där funktionerna att kommunicera med bildtjänsterna, beräkna geografisk position och kontrollera slutaren finns med. Men kameran är ännu inte utrustad för själva fotograferandet.

Enligt kameraprojektets webbplats borde det vara möjligt att förverkliga hela konceptet helt i programvara i form av en app som kan styra en mobilkamera.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer