Kameran ser om<br></br> biffen smakar gott

2010-02-04 12:22  

Med en infraröd kamera kan man se om biffen i köttdisken är välsmakande.

Med mobilkameran i fickan riskerar man inte att köpa dåligt kött.

Det är bara att rikta linsen mot köttdisken så ser man direkt på bildskärmen om biffen kan bli en läcker måltid.

Det hoppas japanska forskare ska bli resultatet av sin nya forskning om köttkvalitet.

De är verksamma vid forskningsinstitutet Gifu Prefectural Research Institute och använder en infraröd kamera för att analysera Hida-gyu som är en lokal exklusiv köttkvalitet liknande kobebiffen, skriver Examiner.com.

Studien är inriktad på att med infrarödtekniken mäta halten av oljesyra, som är en så kallad omega 9-fettsyra, i köttet.

Forskarnas hypotes är att köttets mörhet och lukt, och därmed smak, är beroende av oljesyrehalten.

Ju mer oljesyra, desto bättre smakar biffen anser forskarna.

Kött som har likartat utseende och samma kvalitetsklass kan ha mycket olika smak beroende av fettkvaliteten. Att analysera den har tidigare krävt undersökningsmetoder som både tar lång tid och är svåra att utföra. Dessutom måste köttet först malas innan fettkvaliteten kan fastställas.

Nu hoppas forskarna att deras nya rön ska leda till en snabb och precis metod för kvalitetskontroll.

Vid en smaktest fick 24 näringsexperter, köttproducenter och vanliga konsumenter jämföra olika köttkvaliteter. 14 av dem föredrog det kött som med infrarödtekniken visat höga halter oljesyra.

I en kommentar till smaktesten säger forskaren Tomoyuki Tanaka:

– Vi måste öka tillförlitligheten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer