Kameran kan bevisa att de var först på toppen

2010-03-09 23:00  

Kvarlevorna från 1924 efter en Mount Everestklättrare kan ha lokaliserats på ett flygfoto.Han hade en kamera och kan ha varit på bergets topp.

Officiellt var det Edmund Hillary och Tenzing Norgay som 1953 först nådde toppen på Mount Everest. Men en detaljgranskning av ett flygfoto kan leda till att historien måste skrivas om.

Kanske bestegs berget redan 1924 av de brittiska alpinisterna George Mallory och Andrew Irvine.

Man vet att de var nära toppen. Men de försvann under sin klättring och kunde aldrig berätta sin historia.

Under en expedition 1999 hittades kvarlevorna efter Mallory högt upp på berget. Men detta gav inget svar på frågan om han nådde toppen.

Nu tror everestexperten Tom Holzel att han funnit även platsen där Andrew Irvine kan ligga begravd. Och man vet att han hade en kamera med sig, närmare bestämt en Kodak VPK.

Tom Holzel planerar nu en expedition till Mount Everest för att leta efter Irvine och hans kamera. Hittas den kan kameran ge svaret på om världens högsta berg bestegs redan 1924.

Tom Holzel har under många år granskat kartor, flygbilder, panoramafoton och observationer från olika Everestklättrare för att hitta platsen där Irvines kvarlevor kan finnas.

I januari i år hade han bestämt sig för att ge upp. Men när han fingranskade ett flygfoto upptäckte han en 1,8 meter lång upphöjning vid den rutt där Irvine försvann.

-?Baserat på vad som hände kan kroppen bara finnas på några få platser, säger Tom Holzel till Scientific American.

Men det var ingen enkel okulärbesiktning av flygfotot som ledde till fyndet av upphöjningen. Metoden var att med en digitalkamera och ett kraftfullt mikroskop avsöka och fotografera flygbilden. Dessa bilder kördes sedan i ett bildprogram som satte samman mikroskopfotona till en ny högupplöst bild av Mount Everests nordsida.

För att bekräfta att det verkligen handlar om en äkta upphöjning jämförde Tom Holzel och några kolleger flygbilden med ett annat fotografi från det aktuella området. Den bilden skannades av en fem mikrometers laser som bekräftade fyndet i flygbilden, skriver Scientific American.

Nu ska Tom Holzel sätta samman en grupp som ska bege sig till Himalaya och klättra upp till den plats där Andrew Irvine kan ligga begravd. Expeditionen är planerad till senare i vår eller till 2011.

Om de även hittar kameran gäller det att hantera den försiktigt. För att ingenting ska förstöras har Tom Holzel skrivit en noggrann instruktion hur kameran ska tas om hand och hur en eventuell film ska framkallas.

-?Om kameran hittas kan den skriva om historien, säger Eric Simonson, som ledde den expedition som 1999 hittade George Mallorys kvarlevor, till Scientific American.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer