Kaffekoppen laddar mobilen

2013-02-08 09:33  
Stirlingmotorn i laddaren får sin energi från en kopp med varm eller kall vätska. Foto: Epiphany

En liten stirlingmotor i muggunderlägget ger tillräcklig effekt för att ladda en mobil.

Personerna bakom det amerikanska företaget Epiphany som tillverkar vattenrenare som drivs av solkraft har nu utvecklat en liten elektrisk laddare som bygger på en 200 år gammal teknik.

I ett muggunderlägg finns en stirlingmotor som driver en elgenerator som via usb kopplas till en apparat som behöver laddas.

I en stirlingmotor som arbetar med temperaturskillnader drivs en kolv upp och ner av de tryckskillnader som fås av att en gas omväxlande värms upp och kyls av. Motortypen uppfanns 1816 av den skotske prästen Robert Stirling och finns i bland annat svenska ubåtar.

Den nya laddaren som heter Epiphany One Puck får sin energi från en mugg med varm eller kall vätska som placeras på underlägget.

Enligt projektets webbplats levererar laddaren 5V och 1A vilket ger en effekt på 5 watt vilket är tillräckligt för att ladda en mobil men inte en surfplatta. Även små temperaturskillnader ger en laddström men ju större skillnaden är desto bättre. Maximal effekt fås när en kopp med en riktigt het dryck placeras på pucken. Även om en kopp nybryggt kaffe knappast laddar mobilen full så kan den förmodligen ge lite samtalstid i en död telefon.

Epiphany hävdar att de har en fullt fungerande prototyp men behöver mer kapital för att sätta laddaren i produktion. Pengarna samlar de in via sajten Kickstarter vilket hittills gett 37 000 dollar av de 100 000 dollar som behövs.

En indikation om priset är att den som satsar 99 dollar i projektet får en laddare om och när tillverkningen körs igång.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/h_XzSnqo4Ps?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer