Julkalender sprängfylld med experiment

2011-11-29 12:34  
Lena Sandberg och Patrik Karlsson står bakom innehållet i årets julkalender från Lunds tekniska högskola. Foto: LTH

En webbfilm om dagen med häftiga experiment - ända fram till jul. För femte året i rad lägger Lunds tekniska högskola ut en julkalender på nätet. I övermorgon öppnas första luckan.

Går det att tända eld på papper med luft? Vad pågår egentligen i robotlabbet och hur fungerar det självbalanserande elmotordrivna fordonet Segway? Det är frågor som går att få svar på i årets julkalender, framtagen av studenter vid Lunds tekniska högskola.

För femte året i rad går det att öppna en "lucka" om dagen i form av en film, mellan två och sju minuter lång. I år finns nya återkommande inslag. Dit hör "veckans enhet" och "Docent Magnusson", där fysikern Johan Mauritsson varje torsdag utför spektakulära fysikexperiment.

För den som blir biten finns tidigare års kalendrar på sajten. Tillsammans utgör de närmare 100 experiment inom fysik, teknik och kemi.

Syftet med kalendern är i första hand att väcka ungdomars intresse för teknik- och naturvetenskap. Filmerna visas också i många skolor under december månad, uppger Lunds universitet.

Förra årets julkalender har visats mer än 70 000 gånger på Youtube.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer