Julkalender full av tekniska experiment

2010-12-01 12:40  
Johan Wensäter och Elisabeth Eriksson experimenterar bland luckorna. Foto: LTH

Du kanske tycker att du har koll på teknik. Här har du 24 kunskapsluckor. Årets kalender från Lunds tekniska högskola kommer att lära dig mycket nytt.

Den som startade kalendern var Alexander Mirholm. Alexander har nu tagit examen och slutat på högskolan men kalendern har tagits över av två glada studenter och innehåller inte längre bara kemi utan en hel del elektronik och andra ämnen som är roligt för hela familjen.

 

Kalendern är barnvänlig och vissa av experimenten är ganska lätta, men det finns även många experiment för ungdomar som barn behöver hjälp med. Trots att det är många svåra experiment så är de säkra, det har inte blivit något samtal om att någon har skadat sig eller gjort sig illa under Alexanders tid.

 

Förra året blev kalendern en större succé än någonsin och det blev många visningar på varje avsnitt, det första avsnittet förra året fick nästan 29 000 visningar på Youtube och det handlar om hur man gör vätgas. Alexander Mirholm skapade kalendern helt frivilligt och nu har den tagits över av Johan Wensäter och Elisabeth Eriksson vilket var frivilligt uppdrag som de tog på sig. Johan och Elisabeth har själva letat upp de 24 experimenten på nätet.

 

Artikelförfattaren rekommenderar tre luckor med extra spännande innehåll. Vi avslöjar inte vad som finns bakom luckorna, men var beredd på att plocka fram lite extra tillbehör.

 

Lucka ett, där du behöver vara redo med en kaffeburk, gummisnoddar, tandpetare och en mindre vikt - till exempel en sten.

 

Lucka tre är en dag som också innehåller ett bra projekt, men du kan behöva hjälp av en förälder, för du ska tända eld. Plocka fram en större burk (genomskinlig), en ballong, tape och en sax.

 

Lucka tio är otroligt häftig och experimentet är förhållandevis lätt att utföra. Du behöver en tallrik, ett ljus, karamellfärg eller saft och ett dricksglas.

 

Se julkalendern här

 

Av Hannes Dahlström

Prao-elev

 

Fotnot: Tekniska Museet i Stockholm har en kemikalender på nätet.  Kolla här

Hannes Dahlström

Mer om: Julkalender

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer