"Journalister tekniska analfabeter"

2010-05-06 07:54  
Trond Andresen

Journalister är ointresserade och okunniga om teknik, säger den norska ingenjören och debattören Trond Andresen. Nu efterlyser han en utbildning som blandar journalistik med teknik.

- Traditionellt är journalister samhällsvetare och humanister. Många är närmast stolta över att inte kunna något om teknik och naturvetenskap, säger Trond Andresen, som undervisar i cybernetik (kommunikation och kontroll) vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

- Det får galna konsekvenser, till exempel att många inte vet skillnaden mellan effekt och energi eller tror att koldioxid är en giftig gas, fortsätter han.

I en artikel i den norska tidningen Teknisk Ukeblad jämställer Trond Andresen okunskapen hos norska journalister med analfabetism.

För att öka intresset och förståelsen för teknik inom media efterlyser Trond Andresen en utbildning som blandar journalistik med teknik.

Förebilden är Columbia University i USA, som hösten 2011 startar en utbildning som ger kompetens i både journalistik och datorvetenskap

Marianne Harg, ordförande för norska Teknisk naturvitenskapelig forening (Tekna) håller i huvudsak med Trond Andresen, men efterlyser också fler forskare som vågar medverka i media, utan kravet på att varenda detalj ska vara helt korrekt.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer