Jessica Meir framme på rymdstationen

2019-09-26 07:10  
När farkosten lämnade atmosfären och passerade den så kallade Karmanlinjen blev Jessica Meir, vars mamma är från Västerås, den första svenska kvinnan i rymden. Foto: TT

Astronauten Jessica Meir har skjutits upp mot rymdstationen ISS och är den första svenska kvinnan i rymden.

En rysk Sojuzraket med astronauten Jessica Meir ombord har framgångsrikt dockat med rymdstationen ISS. Allt har gått enligt planerna, meddelar besättningen.

Raketuppskjutningen på kosmodromen Bajkonur i Kazakstan skedde som planerat vid klockan 16 svensk tid och mindre än sex timmar senare dockade Sojuz-farkosten med den internationella rymdstationen ISS.

När farkosten lämnade atmosfären och passerade den så kallade Karmanlinjen blev Jessica Meir, vars mamma är från Västerås, den första svenska kvinnan i rymden.

Välkomnas av nio

Med sig ombord har Meir den ryske kosmonauten Oleg Skripotjka, som har två rymdresor bakom sig, och Hazza Ali al-Mansoori från Förenade arabemiraten, som precis som Meir gör sin premiärtur.

Efter dockningen, som skedde tre minuter före schemat, väntade en serie säkerhetsåtgärder innan de tre nykomlingarna kan hälsas välkomna ombord på rymdstationen, som ligger i omloppsbana runt jorden.

Läs mer: Meir blir första svenska kvinna i rymden: ”Hon är ett ess i dräkten”

På ISS möts de av sex andra astro- och kosmonauter och fram till i början av oktober kommer totalt nio personer att bo på stationen. Då reser tre personer hem igen, däribland emiratiern al-Mansoori som bara gör en kortare visit.

Meir och Skripotjka ska däremot stanna i över ett halvår. Tanken är att besättningen under den tiden ska utföra åtminstone 300 vetenskapliga experiment.

Hoppas på promenad

42-åriga Meir kommer att vara med och utföra framför allt fysiologiska experiment, bland annat för att utröna hur synen, immunförsvaret och artärerna påverkas av att vara i rymden.

Under hennes tid på stationen kommer reparationsarbete att behöva utföras på dess utsida. Därför kommer besättningen att skickas ut på rymdpromenader.

– Rymdpromenader är någonting jag har drömt om under hela mitt liv och det finns goda chanser att jag kommer få göra det, sade Meir vid en presskonferens i början av september.

Jessica Meir är född i USA, men har svenskt medborgarskap via sin mamma. Hon har också rötter i Israel via sin pappa.

Astronauten är den andra svenska medborgaren som besöker rymden, efter Christer Fuglesang som har gjort två rymdresor, 2006 och 2009.

Mer om: Rymden ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer