Jättesatsning på elbilar

2013-02-22 09:59  
Nu finns 165 laddstationer för elfordon jämnt fördelade över Estland med extra många placerade i de större städerna.

I ett nytt nät som täcker hela Estland är det aldrig längre än 60 km till en laddstation för elbilar där en full tank kostar 20 kronor.

I Estland finns nu världens första nät av laddstationer för elfordon som täcker hela landet. Totalt finns 165 snabbladdare från japanska Chademo där avståndet mellan två stationer aldrig är längre än 60 km, skriver estniska Elmo i ett pressmeddelande.

På 30 minuter laddas bilens batteri till 90 procent vilket ger en körsträcka på upp till 140 km beroende av bilmodell.

Betalar gör man med ett speciellt kort eller via mobilen. För kunderna finns olika betalmodeller. Betalar man en månadsavgift på motsvarande 85 kronor kostar "full tank" 50 kronor. För 250 kr/månad får man tanka gratis upp till 150 kWh. Därefter kostar varje laddning tio kronor.

Laddstationerna som får elkraften via ett nät från ABB har placerats vid publika platser som köpcentra, bensinstationer, postkontor, banker och parkeringsplatser.

För att ytterligare stödja övergången till eldrift kan de som köper en elbil få ett statligt stöd på upp till 150 000 kronor och den som vill skaffa en egen laddare vid bostaden kan få ett bidrag på 8 500 kronor.

Jan Melin

Mer om: Elfordon Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer