Jättegalaxen är nästan lika gammal som vårt universum

2019-12-29 07:00  
En konstnärlig visualisering av hur jättegalaxen Mambo-9 kan se. Foto: Danmarks Tekniske Universitet

Mambo-9 skapades mycket kort efter the Big Bang. Nu undrar forskarna hur galaxen kunde bli så stor på så pass kort tid.

(Artikeln har uppdaterats)

Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array utgörs av 66 sammanlänkade radioteleskop i Atacamaöknen i Chile. Nu har en internationell forskargrupp med hjälp av ALMA konstaterat att en de mest avlägsna jättegalaxerna måste ha uppkommit på väldigt kort tid.

Bakom forskningen står bland andra DTU Space vid Danmarks Tekniske Universitet samt Universitetet i Köpenhamn. Med ett avstånd på 13 miljarder ljusår är Mambo-9 den mest avlägsna synliga galaxen som kan föda nya stjärnor. Avståndet innebär samtidigt att den själv skapades mycket kort efter the Big Bang, som inträffade för 13,8 miljarder år sedan.

Att lyckas observera en galax som ligger så nära universums födelse är enligt forskarna en stor prestation – och vad de såg överraskade dem.

– Vi är förvånade över att en 13 miljarder år gammal galax är så stor och tät en så pass kort tid efter the Big Bang. Vi undrar hur en galax kunde bli så stor på så pass kort tid, säger Georgio Magdis, astrofysiker vid DTU Space samt Niels Bohr Institute vid Universitetet i Köpenhamn i ett uttalande.

Läs mer: Satellit ska jaga planeter utanför solsystemet

De dammiga jättegalaxerna är stora stjärnproducenter och spelar en viktig roll i universums utformning. De genererar årligen en massa motsvarande några tusen exemplar av vår egen sol – vilket kan jämföras med Vintergatan som bara släpper ur sig motsvarande tre solar per år.

Problemet är att jättegalaxerna skyms av allt damm och gasmolnen. Därför är det först nu som man kan se Mambo-9, detta trots att galaxen upptäcktes redan för tio år sedan. ALMA kan dock mäta den med stor exakthet, och Mambo-9 har vuxit rejält i storlek sedan födseln – nu med hundratals gånger fler stjärnor än Vintergatan.

– Den här avlägsna galaxen erbjuder en ögonblicksbild av dess första tid i livet, strax efter the Big Bang. Det är högst troligt att en hel del har hänt med den under de senaste 13 miljarder åren. Det vi kan se är en galax full av damm och gas som är redo för att producera miljarder av stjärnor. Senare i sitt liv kommer den förmodligen vara en av de största stjärnproducenterna i universum, säger Magdis.

Nästa steg är att studera egenskaperna hos de övriga dammiga jättegalaxer som ALMA hittar. Forskarnas arbete är publicerat i Astrophysical Journal.

En tidigare version av artikeln innehöll faktafel, som nu har rättats.

John Edgren

Mer om: Rymden Universum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer