Jättarnas kamp – se när McLaren utmanar stridsflygplanet F-35

2020-05-13 14:08  
Foto: Top Gear/Youtube

Det är inte tävlingen vi förtjänar – men det är tävlingen vi behöver.

McLarens superbil Speedtail är McLaren snabbaste bil. När den maxar kan den nå hastigheter om 405,5 kilometer i timmen. För att sätta det i ett sammanhang har världens snabbaste F1-bil noterat 372,6 kilometer i timmen.

Så hur står dig denna fyrhjulade best mot Lockheed Martins stridsflygplan F-35 i en tävling? Det har tv-programmet Top Gear undersökt.

Top Gear-gänget ställer upp med en röd Speedtail – med över 1 000 hästkrafter från ett hybriddrivsystem. Enligt programmet är det en av världens mest tekniskt avancerade bilar – och resultatet av imponerande ingenjörskonst. 2,2 miljoner dollar ligger prislappen på för en Speedtail.

Läs mer: Så har Boeing vässat gamla trotjänaren F-15

Storbritanniens flygvapen ställer upp med Lockheed Martins F-35 Lightning II. Flygplanet kan nå maxhastigheter om 1 931 kilometer i timmen, och prislappen för ett plan ligger på 124 miljoner dollar.

Sett till specifikationer bör ju McLaren Speedtail vara chanslös – och visst förlorar den till slut, men med flaggan i topp. Dubbla turbo V-8-drivlinor räcker helt enkelt inte för att matcha ett av marknadens vassaste stridsflygplan. Inte ens på en bana som borde vara fördel McLaren.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer