Jas klarar inte vackert väder

2012-01-31 08:55  
Haparandas lufttryck på 1057 hPa är det högsta sedan 1972.

En militär flygövning i Norrbotten fick ställas in. Lufttrycket var för högt för instrumenten i Jas.

I går måndag 30 januari var lufttrycket i Norrbotten 1057 hektopascal, hPa. Det högsta på 40 år.

På grund av det fick en stor planerad flygövning ställas in. Anledningen var att flera instrument i Jas Gripen visade felmeddelanden.

- Det gäller bland annat höjdmätaren och hastighetsmätaren, säger Mats Hakkarainen, som är flygchef vid F 21 i Luleå, till Norrbottenskuriren.

- Eftersom vi alltid kör på säkerhet har vi ställt in alla flygningar tills vidare.

Ett plan som Jas Gripen har flera olika instrument som använder olika teknik och fysikaliska fenomen för att mäta exempelvis höjd och fart. Men den klassiska höjdmätaren använder det omgivande lufttrycket för att mäta höjden. Då måste den kalibreras utifrån lufttrycket på marken som blir referens för höjdmätaren.

Därför "drabbades" även sportflygare i Norrland av det massiva högtrycket. Från Arvidsjaur meddelas att höjdmätarna i flygskolans plan bara kunde kalibreras mot ett maximalt marktryck på 1050 hPa. Och i Arvidsjaur var trycket 1051 hPa.

Enligt SMHI ligger högtrycket kvar över Norrbotten. Enligt prognosen för idag tisdag 31 januari får Haparanda ett tryck på upp till 1055 hPa.

Jan Melin

Mer om: Väder Lufttryck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer