Japan har maffigaste lasern

2015-08-05 12:04  
Den hundra meter långa lasern LFEX kan avge pulser på två petawatt. Foto: Osaka University

En ny laser har dubbla effekten jämfört med den som tidigare var värst.

Forskare vid Osaka University i Japan har kört igång en laser som kan ge pulser på två petawatt vilket motsvarar två miljoner miljarder watt. En effekt som är mer än 600 000 gånger högre än den som exempelvis Forsmarks kärnkraftverk kan generera. Effekten är även dubbelt så stor som den tidigare kraftfullaste lasern som finns vid amerikanska University of Texas i Austin.

Men pulslängden i den nya japanska lasern är bara en pikosekund vilket gör att energin blir tämligen blygsam och kan jämföras med den energi som krävs för att driva en mikrovågsugn i ungefär två sekunder, skriver den japanska nyhetstjänsten Asahi.

Men det är ändå 100 gånger mer än energin i lasern som finns på universitetet i Austin, enligt Popular Science.

Den japanska lasern som är 100 meter lång heter Laser for Fast Ignition Experiments, LFEX, och ska nu vidareutvecklas så den kan ge pulser på tio petawatt, skriver Asahi.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt