James Bonds bil från 3d-skrivaren

2012-11-15 14:45  

Bilen som exploderar i nya James Bondfilmen var en 1,5 meter lång skalmodell tilverkad i en 3d-skrivare.

När James Bonds Aston Martin går upp i lågor i nya filmen Skyfall är det som så ofta i illusionernas värld en modell som brinner upp. Inte ens filmgiganterna har hjärta att förstöra en raritet som bilentusiaster gladeligen betalar flera miljoner för.

Det som är lite speciellt med den här modellen är att den är tillverkad i en 3d-skrivare av det tyska företaget Voxeljet.

Den 1,5 meter långa modellen i skala 1:3 har satts ihop av 18 utskrivna komponenter som sedan målats och fått sin slutfinish vid det brittiska företaget Propshop Modelmakers som specialiserat sig på uppdrag från filmindustrin.

- Men vi hade faktiskt kunnat skriva ut hela bilen i ett enda stycke, säger Voxeljets vd Ingo Ederer till sajten 3ders.org.

Så stor är deras tre meter höga 3d-skrivare VX400 som kostar 15 miljoner kronor.

När de ändå var igång skrev Voxeljet ut tre kopior av Bondbilen. Den ena finns alltså inte längre men ett av exemplaren auktionerades ut vid Christies för  680 000 kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer