James Bond bor på astronomernas hotell

2008-10-30 12:19  
Daniel Craig som James Bond (Foto Sony Pictures)

Ett hypermodernt hotell på tretusen meters höjd, mitt i den chilenska Atacamaöknen, spelar en huvudroll i den nya Bondfilmen som har världspremiär 31 oktober. I lobbyn på Paranal Residencia, vid foten av berget Cerro Paranal, härjar James Bond runt bland eld och rök. I vanliga fall befolkas hotellet av europeiska astronomer som jobbar vid världens skarpaste stjärnkikare.

I filmen Quantum of Solace heter det unika ökenhotellet Perla de Las Dunas. Där söker James Bond hämnd för sin käresta, som dog i förra filmen (Casino Royale). Samtidigt passar den hemlige 007:an på att stoppa en miljöaktivist från att lägga beslag på landets vattentillgångar. Något som kan kännas nog så hotfullt på en plats som denna.

På den avhuggna bergstoppen intill hotellet, står fyra stora, glänsande plåtskjul som döljer världens största och mest avancerade teleskop. Placeringen av det europeiska rymdobservatoriets, ESOs, stjärnkikare är noga vald. Atacamaöknen är världens torraste plats, och nästan ingenting skymmer sikten ut mot kosmos. Även om all fukt i luften regnade ner på sanden så skulle regnmätaren bara visa en millimeter. Och den lilla störande atmosfär som trots allt återstår kompenseras bort med avancerad teknik.

Hotellet, där Bond huserar, ligger ett par kilometers bilväg ned från stjärnkikarna, tillsammans med kontor, matsal och verkstäder för dem som arbetar på berget. Ökenhotellet, som kommer att bli världsberömt i morgon, är byggt för att ge en så behaglig inomhusmiljö som möjligt för de hitresta astronomerna, i den annars så torra och heta omgivningen. Där finns exempelvis en tropisk inomhusträdgård och en pool under den futuristiska takkonstruktionen.

Enda fysiska kontakten med civilisationen är en tolv mil lång väg, plogad genom sandöknen. Längs vägen transporteras allt bränsle, allt vatten och alla andra förnödenheter till stjärnkikaren och dess personal. Man kan se sandmolnet från de stora tankbilar som dundrar fram med sin livsviktiga last på den snustorra ökenvägen. Och i mars 2008 kunde man varje dag under någon vecka se den trehundra man starka filmbesättningen komma åkande från närmsta staden Antofagasta, två timmars bilresa bort.

- Skälet till att jag valde den här platsen är att öknen representerar Bonds psykologiska tillstånd av ensamhet och övergivenhet, säger filmens regissör, Marc Forster.

I första hand är det utomhusscenerna som filmats vid Paranal. De spektakulära inomhusscenerna, där James Bond spränger och donar, är av förklarliga skäl tagna i en studiomodell av hotellet utanför London.

Observatoriet på Cerro Paranal ägs av ESO, det europeiska sydobservatoriet med huvudkontor utanför München. Bakom den europeiska organisationen står Tyskland, Frankrike, Italien, Holland, Schweiz, Belgien, Sverige och Danmark. Den svenska andelen är knappt fyra procent.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer