Populärteknik

James Bond bor på astronomernas hotell

Ett hypermodernt hotell på tretusen meters höjd, mitt i den chilenska Atacamaöknen, spelar en huvudroll i den nya Bondfilmen som har världspremiär 31 oktober. I lobbyn på Paranal Residencia, vid foten av berget Cerro Paranal, härjar James Bond runt bland eld och rök. I vanliga fall befolkas hotellet av europeiska astronomer som jobbar vid världens skarpaste stjärnkikare.

Publicerad

I filmen Quantum of Solace heter det unika ökenhotellet Perla de Las Dunas. Där söker James Bond hämnd för sin käresta, som dog i förra filmen (Casino Royale). Samtidigt passar den hemlige 007:an på att stoppa en miljöaktivist från att lägga beslag på landets vattentillgångar. Något som kan kännas nog så hotfullt på en plats som denna.

På den avhuggna bergstoppen intill hotellet, står fyra stora, glänsande plåtskjul som döljer världens största och mest avancerade teleskop. Placeringen av det europeiska rymdobservatoriets, ESOs, stjärnkikare är noga vald. Atacamaöknen är världens torraste plats, och nästan ingenting skymmer sikten ut mot kosmos. Även om all fukt i luften regnade ner på sanden så skulle regnmätaren bara visa en millimeter. Och den lilla störande atmosfär som trots allt återstår kompenseras bort med avancerad teknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här