Jakten på vatten fortsätter

2012-08-17 13:31  
Curiositys letar vatten på Mars. Grafik: Jonas Askergren, Fakta: Niklas Dahlin, Källor: Nasa, Reuters

Marsbilen Curiosity skickar redan hem färgbilder från sin omgivning på Mars. Snart börjar den ta markprover som forskarna hoppas ska ge mer detaljer om en tid då det fanns vatten där.

Marsbilen Curiosity landade problemfritt på Mars den 6 augusti efter en drygt åtta månader lång resa. Den står nu på en slätt mellan den stora Gale-kraterns rand och det 5,5 kilometer höga bergsmassivet i kraterns mitt.

Curiosity är den största marsbilen hittills. Den har sex hjul, är dubbelt så lång som de närmaste föregångarna Spirit och Opportunity och väger nästan 900 kilo. Bland de många vetenskapliga instrumenten finns 17 kameror och ett verktyg för att göra spektrumanalyser av sten på upp till sju meters avstånd.

Landningen var mycket komplicerad. Vikten gjorde det svårt att bromsa sonden i Mars tunna atmosfär. Tidigare marsbilar har använt kuddar för den sista mjuklandningen, men Curiosity var för tung. I stället skedde landningens sista steg med ny, oprövad teknik.

Curiosity hängde i plattformen Sky Crane, som med sina styrraketer stannade och svävade på åtta meters höjd. Sedan hissades Marsbilen försiktigt ned den sista biten till marken i vajrar. Den känsliga manövern valdes för att inte dammet som virvlade upp från raketutblåsen skulle skada robotens instrument.

Slätten där Curiosity landade kallas Aeolis Palus och ligger på Mars ekvator. Nu ska den utforska ett 5 × 20 kilometer stort område mellan landningsplatsen och kraterns centralmassiv. Kratern är 15 mil i diameter och kan vara så gammal som 3,8 miljarder år. Forskarna tror att den kan innehålla spår av sedimentering och förekomst av vatten i Mars tidiga historia.

Det finns också en stentyp som kan innehålla organiska molekyler. Sonden ska även samla data om väder och strålning för framtida bemannade expeditioner.

Den beräknade livslängden för Curiosity är 686 dagar, men den kan komma att klara sig längre än så. En av föregångarna, Opportunity, landade i januari 2004. Den hade en planerad livslängd på 90 dagar, men åtta år senare går den fortfarande. Opportunity och dess kollega Spirit, som nu slutat fungera, drivs med solpaneler, vilket gjorde det svårt för dem att klara vintrar och dammstormar. Curiosity använder däremot 4,8 kilo plutonium-238-dioxid som driver en radioisotopgenerator, och är därmed inte beroende av solen.

Projektet drogs i gång strax efter att Spirit och Opportunity gjort lyckade landningar 2004 och beräknas ha kostat nästan 17 miljarder kronor.

Niklas Dahlin

Mer om: Nasa Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer