Jakten på utomjordisk intelligens in i fas 2

2000-01-13 14:57  
En och en halv miljon dataanvändare i 224 länder har under det senaste året använt skärmsläckaren SETI@home och därigenom låtit sina datorer delta i jakten på utomjordingar. Hittills har Seti - institutet för sökandet efter utomjordisk intelligens - via internet kunnat utnyttja 125000 år processortid.
 
Sedan december 1998 har Seti kontinuerligt samlat in data från radioteleskopet i Arecibo på Puerto Rico. Materialet till och med maj 1999 har nu analyserats. Sammanlagt 100 miljoner signaler har upptäckts och sparats i Setis databas.
 
Nu börjar fas två. Nu gäller det?att sålla bort alla signaler som har ett mänskligt upphov och bland det som blir kvar leta efter mönster som upprepas. Det är där man hoppas att kunna hitta tecken på utomjordisk intelligens.
 
Alla som har tillgång till en dator med koppling till Internet kan vara med i sökandet. Skärmsläckare för alla operativsystem finns på
http://setiathome.berkeley.edu
Där finns också all tänkbar information om projekt Seti. Och det på 23 olika språk, däribland svenska och esperanto.
 
Den som vill vara välklädd när utomjordingarna kommer kan beställa trendiga kepsar, tröjor etc från Seti-shopen på
http://www.exploratoriumstore.com/setihome.html

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer