Jakten på extraterresta intelligenser

2005-08-30 14:09  
Mänsklighetens flagga.

Är utomjordingarna redan här? Går de omkring på jorden mitt ibland oss utan att vi märker det? Ungefär som Apollon i ”Förklädd gud”? Vem vet? För säkerhets skull har en grupp av ett hundratal astronomer och forskare lagt ut en kontaktannons i form av en hemsida på internet, som de hoppas att eventuella utomjordingar ska nappa på.

- Hej på er utomjordingar, säger Allen Tough.

Hösten 1998 lade den amerikanske astronomiprofessorn Allen Tough och en celeber internationell skara av akademiker, konstnärer och kulturpersonligheter ut en kontaktannons på internet där de önskade kontakt med utomjordingar för stimulerande och berikande samtal.
 
På webbsajten www.ieti.org finns deras stående inbjudan, vilken i översättning börjar:

"Hej utomjordingar!
Vi önskar er som härstammar från någon annan plats i universum varmt välkomna hit till jorden. Vi inbjuder er att inleda samtal med oss och med hela mänskligheten....

Denna inbjudan kommer från en grupp av ett hundratal individer från alla möjliga platser på planeten. Alla sysslar vi på ett eller annat sätt med vetenskap - som forskare, ingenjörer, konstnärer, författare eller studenter.

Vi hoppas ni vill öppna en dialog med mänskligheten för att diskutera vetenskap och filosofi... ...kontakta bara någon av oss per e-post."

Mänsklighetens egen flagga möter utomjordingarna på webbsajten www.ieti.org Den visar den blå jorden mot en gul sol och svart rymd. Det vita klotet är naturligtvis månen.
Klicka på flaggan så får ni se.

- Helprilligt, säger kritiker och menar att Tough sprider löje över astronomiyrket.

- Inte alls, svarar Tough. Antingen finns utomjordingarna här, och då kanske de hör av sig till mig. Eller också finns inga, och i så fall är ju ingen skada skedd.

Skulle det finnas utomjordingar mitt ibland oss har de säkert självbevarelsedrift nog att hålla sig undan representanter för regeringar och myndigheter, menar Allen Tough. Däremot kanske de skulle ha lust att i all hemlighet starta en diskret dialog med likasinnade. Och att de har tillgång till internet och e-post tycker Tough är en självklarhet.

Det har genom årens lopp kommit in en hel del svar på gruppens inbjudan. Tyvärr dock inget utomjordiskt. Men Allen Tough ger sig inte.

Var är allihop?

Enligt vetenskapens senaste rön skapades jorden för 4,6 miljarder år sedan. Ungefär 500 miljoner senare, så snart jordytan hade svalnat någotsånär, uppstod det första primitiva livet på vår planet.

1974 års nobelpristagare i kemi, belgaren Christian de Duve, menade att liv oundvikligen uppstår om de fysiska förutsättningarna finns. Med andra ord: på alla platser som liknar vår planet för fyra miljarder år sedan kan vi räkna med att liv uppstår.

Det bör alltså krylla av liv ute i Vintergatan. Och liv utvecklas alltid mot högre former. Hur många tekniskt högstående civilisationer som rimligtvis finns därute kan beräknas med radioastronomen Frank Drakes ekvation (se faktaruta nederst på sidan).

- Var är de allihop? frågade sig den italienske kärnfysikern Enrico Fermi redan på 1950-talet. Varför har de inte hört av sig?

Han gav själv fem möjliga svar:

1. Utomjordingarna är mitt ibland oss här och nu.

2: De har tidigare besökt jorden, men vi upptäckte dem inte.

3: De är därute, men har inte velat kontakta oss.

4: Deras civilisation är ännu inte tillräckligt avancerad för att de ska kunna kommunicera med oss.

5: De existerar inte.

Kontakt år 2030

Universet - dødt eller levende av Jens Kerte, Aschehoug 2005. 220 sidor. Pris 249 danska kronor på internet.
Om detta, och om andra former av jakt efter utomjordiskt liv kan man läsa i en nyutkommen dansk bok med titeln "Universet - dødt eller levende?" Där redogör vetenskapsjournalisten Jens Kerte för astrofysikens senaste rön och var forskningen står i dag vad gäller livets uppkomst.

Delar av boken utgörs av intervjuer med en populär dansk astronom vid namn Michael Linden-Vørnle.

- Framemot år 2030 kommer vi nog att få de första signalerna från utomjordiska varelser, tror han.

Den danske astronomen Michael Linden-Vørnle förklarar universums hemligheter för vetenskapsjournalisten Jens Kerte i boken "Universet - dødt eller levende?"

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer