Italienska flygvapnet löser biljett med Virgin Galactic

2019-10-04 13:41  
Foto: Virgin Galactic

Forskare från Italiens flygvapen är klara för en tidig färd med Virgin Galactic. Enligt bolaget är det första gången som en statlig myndighet skickar upp människor i rymden med hjälp av en privat entreprenör.

Det första rymdskeppet är byggt. Nyligen visade Virgin Galactic också upp bilder från Spaceport America – den bas i New Mexicos öken som de kommersiella rymdresorna ska utgå ifrån. Miljonärerna står på kö, men några av de första kunderna som får koppla av i den lyxiga loungen blir representanter för det italienska flygvapnet.

Enligt Virgin Galactic är det första gången som en statlig myndighet skickar upp människor i rymden med hjälp av en privat entreprenör. Richard Bransons bolag har förvisso flugit last åt Nasa, men då var inga av myndighetens astronauter med ombord.

Läs mer: Se bilderna på Virgin Galactics nya bas för rymdturism

I början av 2020 kommer tre forskare och en mängd utrustning att göra resan i VSS Unity/SpaceShipTwo. Trion är lastexperter inom det italienska flygvapnet. Tillsammans med specialister från Virgin Galactic och Italiens nationella forskningscentrum ska de titta närmare på experimentella flygplatser.

– Det italienska flygvapnet har ett starkt engagemang kring teknisk innovation i sitt dna. Genom att kombinera flygvapnets kunskap och framsteg med bidrag från andra nationella organisationer kan Italien bibehålla sin ledande ställning inom luftfartsområdet. Våra intressen inom det här programmet är direkt kopplade till flygvapnets huvuduppdrag – att försvara det nationella luftrummet, säger den italienska militärattachén Stefo Cont i ett uttalande.

Läs mer: Fuglesang: Därför måste vi fortsätta skjuta upp människor i rymden

Och allt handlar inte om last. Italienarna kommer bland annat att ha med sig medicinsk utrustning som ska mäta hur skiftet mellan jordgravitation och mikrogravitation påverkar människokroppen. Annan utrustning tittar på kemin hos miljövänliga bränslen.

Efter att raketmotorn har stängts av ska forskarna koppla loss sig. Därefter har de ett antal minuter på sig att utföra respektive experiment vid nollgravitation.

John Edgren

Mer om: Virgin Galactic

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer