Israel skickar rymdfarkost till månen

2019-02-19 07:30  
På måndagskvällen, svensk tid, sköt rymdföretaget Space X upp sin Falcon 9-raket med förnödenheter till Internationella rymdstationen ISS. Foto: Space X

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet skjuts på fredag upp från Cape Canaveral i amerikanska Florida. Målet: Att landa på månen.

Med det ansluter sig Israel till den lilla grupp länder – USA, Ryssland och Kina – som skickat farkoster till månen.

Den 585 kilo tunga farkosten skjuts upp på en Falcon 9-raket tillhörande Space X. Syftet är att samla in data om månens magnetfält med hjälp av teknik från den amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Uppdraget leds från Yehud utanför Tel Aviv.

– Vi skriver historia och är stolta över att tillhöra en grupp som har en dröm och en vision som delas av många av världens länder, men som hittills bara tre av dem lyckats uppfylla, säger Morris Kahn, ordförande för SpaceIL, som tillsammans med Israel Aerospace Industries ligger bakom satsningen.

Ska landa på månen 2024

Beresheet eller Bereshit är hebreiska för ”i begynnelsen” och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln.

Projektet är med sina 100 miljoner dollar betydligt billigare än stormakternas tidigare månresor. Om farkosten lyckas är det också första gången som ett privat initiativ leder till en landning på månen.

Läs mer: Här visar Musk upp nya raketmotorn Raptor

Nasas mål är att med stöd av den privata sektorn landa en obemannad farkost på månen 2024. Därefter ska en rymdstation vid namn Gateway sättas i omloppsbana runt månen 2026.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer