Iphones videospelare <br/>riskerar att stoppas

2010-11-02 12:13  
VLC spelar upp de flesta videoformat i Iphone.

Snabba på att installera videospelaren VLC i din Iphone. Den kan snart försvinna. Licensbråk ligger bakom.

VLC Media Player har snabbt blivit ett av de populäraste programmen för Iphone, Ipod Touch och Ipad. Just nu är det den näst mest nedladdade gratisappen från Itunes Store.

Med den kan man titta på videor i de flesta filformat i sin mobil.

Men nu riskerar den att försvinna från sin nedladdningsplats. Men det är inte Apple som vill rensa bort videospelaren. Det är istället en av VLC:s utvecklare, Rémi Denis-Courmont, som hävdar att Apples licensvillkor bryter mot de bestämmelser som gäller för videospelaren. Den är nämligen ett öppen källkodsprojekt som lyder under GNU General Public License. Mer specifikt handlar det om att Apple försett VLC Media Player med ett eget kopieringsskydd av typ DRM som inte godkänns i GNU.

Därför har Rémi Denis-Courmont i en skrivelse till Apple begärt att videospelaren plockas bort från Itunes Store, skriver Ars Technica.

När detta skrivs finns appen kvar för nedladdning. Så den som vill vara säker på att inte missa videospelaren för sina apparater får snabba sig på att installera den.

Men det garanterar inte att VLC kan användas i framtiden. Apple kanske väljer att inte bygga in stöd för appen i den kommande version 4.2 av operativsystemet som används i Apples bärbara apparater, skriver Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer