Iphone visar <br/>3d-bilder i stereo

2010-11-12 09:00  

Med ett nytt tillbehör för Iphone ska stereoskopiska 3d-bilder kunna visas i mobilen.

Den amerikanska leksakstillverkaren Hasbro har utvecklat en betraktare av 3d-bilder i stereo för Iphone och Ipod Touch.

Företaget har ännu inte släppt några detaljer om hur den fungerar. Informationen som finns tillgänglig är några korta uttalanden från Hasbro i en nyhetsartikel från AP.

Där sägs att apparaten, som heter My3D, monteras framför skärmen på Iphone eller Ipod Touch.

Där ska användaren kunna betrakta 3d-innehåll som ska ge en ”360-graders upplevelse i spel, virtuellt resande och underhållning”, skriver AP.

Detta innehåll ska exklusivt distribueras via Apples App Store där det både kommer finnas sådant som är gratis och som kostar pengar.

Det som ska erbjudas är bland annat videor från Discovery, Sony och Imax.

Även om beskrivningar av funktionen saknas så gissar Ny Teknik att det handlar om en apparat som liknar den klassiska 3d-betraktaren View-Master.

I så fall visar bildskärmen på mediaspelaren två parallella bilder. Den ena fotograferad som det vänstra ögat ser ett motiv och den andra en ”högerbild”. När dessa bilder separeras så de bara ses av respektive öga så skapas en stereobild hos betraktaren.

I View-Master handlar det om stillbilder men då skärmen i mediaspelarna även kan visa rörliga bilder så kommer My3D också  kunna erbjuda stereo-video och tredimensionella spel.

Då det är mycket enkelt att själv skapa stereofoton med en vanlig digitalkamera eller mobilkamera kommer förhoppningsvis användarna själva kunna producera egna 3d-bilder som kan betraktas genom My3D.

Kanske kommer även appar med denna funktion dyka upp där Iphone används som kamera.

Enligt artikeln från AP skulle Hasbro presentera sin nya produkt 9 november. Men när detta skrivs har någon information från företaget ännu inte dykt upp.

My3D ska kosta omkring 200 kronor och börja säljas under våren 2011, skriver AP.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer