Iphone får rejält<br></br> lyft med nytt<br></br> operativsystem

2009-03-17 21:35  

I sommar fixar Apple till de oftast påtalade bristerna i Iphone. Då lanseras version 3.0 av telefonens operativsystem med efterlängtade funktioner som klipp-och-klistra.

Apples Iphone har fått beröm från många håll, men också välförtjänt kritik för flera brister.

Det har saknats en klipp och klistra-funktion vid textredigering. Skicka mms har inte gått. Inte heller att använda telefonen som modem tillsammans med en bärbar dator. Att använda trådlösa bluetooth-hörlurar för att lyssna på musik har också varit omöjligt.

Allt detta, och mer därtill, åtgärdar företaget i Iphone OS 3.0, den nya versionen av operativsystemet som presenterades på en presskonferens på tisdagskvällen svensk tid.

Listan på nyheter innehåller enligt Apple 100 funktioner som användarna direkt kommer att märka av.

Dessutom finns drygt 1000 nyheter som programutvecklare kan dra nytta av.

Bland dessa finns möjligheten att skapa en direktkoppling mellan två Iphone via wlan, en funktion som exempelvis kan användas för spel eller skicka data.

Med version tre av operativsystemet kan Iphone också användas för att fjärrstyra tillbehör, tredjepartsutvecklare får möjlighet att spela in ljud och det finns stöd för vägvisning via gps:en.

Alla nyheter som Apple presenterade handlade inte om själva telefonens operativsystem. Det fanns också nyheter kring App Store och de affärsmodeller som programutvecklare kan använda.

Istället för att sälja program för en engångskostnad finns nu också ett prenumerationsupplägg som alternativ. Dessutom kommer utvecklare att kunna ta betalt för extra innehåll, som nya nivåer i spel.

Iphone OS 3.0 är klart för slutanvändarna att installera i sommar. Uppgraderingen blir gratis för alla Iphone-användare, medan det kommer kosta knapp tio dollar att uppgradera en Ipod Touch.

Några nyheter i Iphone OS 3.0

* Klipp och klistra i textredigering. Fungerar mellan olika program. Klistrar man in text på fel ställe, skaka telefonen för att radera.

* Sökfunktion som letar igenom hela telefonen.

* Modemfunktion.

* MMS.

* Ett större tangentbord om man håller telefonen i landskapsläge.

* Stöd för stereoljud med bluetooth.

* Automatisk inloggning i wlan-nät.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer