Ipad gör flyget säkrare

2011-08-24 09:47  

Nu slipper piloterna bära med sig 17 kg pappersdokumentation. Allt stuvas in i en Ipad. Ett av de största flygbolagen tar detta steg.

Alla 11 000 piloter hos flygbolaget United Airlines får varsin Ipad under hösten. De ska ersätta alla de pappersdokument piloterna måste ha med sig på jobbet. En pappersbunt som ofta består av 12 000 blad och väger 17 kg.

Den innehåller bland annat manualer, kartor, handböcker, checklistor, loggböcker och väderinformation.

För att hålla dessa dokument aktuella uppdateras de ständigt. Det medför att United Airlines varje år producerar omkring 16 miljoner pappersark som distribueras till piloterna.

Men allt detta ska nu levereras i digital form och hanteras i appen Jeppesen Mobile Flite Deck för Ipad.

I och med att uppdateringarna kan laddas in i appen direkt ökas flygsäkerheten, enligt ett pressmeddelande från United.

Piloterna behöver inte vänta på att förändringarna ska tryckas, distribueras och bladas in i pärmar där de utdaterade dokumenten även ska avlägsnas.

Som en bieffekt sparas omkring 2 000 träd och 1,2 miljoner liter flygbränsle per år.

Tidigare har några mindre flygbolag som Executive Jet Management och Alaska Airlines fått tillstånd av den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA att ersätta pappersdokumentationen med digitala dokument som hanteras i en Ipad.

Enligt CNN har även Delta och British Airways börjat testa Ipad och andra pekdatorer för att ersätta pappersdokumenten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer