Ipad ersätter tio kilo <br/>kartor i planets cockpit

2011-03-01 12:24  
Flygkarta i en Ipad.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten godkänner nu att piloter byter ut sina papperskartor mot en Ipad.

I flygplanets cockpit måste det finnas en komplett uppsättning manualer och kartor. Det handlar ofta om en papperstrave som väger tio kg. Men nu kan detta ersättas med en Ipad. För första gången har den federala amerikanska luftfartsmyndigheten FAA godkänt att ett flygbolag ersätter papperskartorna med digitala kartor som körs i en app för Ipad.

Det är företaget Executive Jet Management som nu slipper lasta sina plan med papperskartor, skriver CNN.

Ipad har sedan den kom varit ett populärt hjälpmedel för många piloter. Men den har bara fått användas som referens. Inte ersätta de manualer och kartor som måste finnas i en tryckt upplaga.

Innan FAA godkände Ipad och appen Jeppesen Mobile TC testades dessa noga i tio flygplan där 55 piloter gjorde sammanlagt 250 flygningar utan några missöden.

– Apples operativsystem iOS och appen visade sig vara extremt stabila. Och även om det är osannolikt att en systemkrasch inträffar så tar en omstart bara omkring fem sekunder, säger Jeff Buhl som är Jeppesens produktchef för Mobile TC, till Wired.

FAA gjorde även hårdvarutester och simulerade bland annat snabba dykningar från 15 000 meters höjd och säkerställde att Ipad inte stör planets övriga elektroniska utrustning.

Det enda förbehållet i FAA:s godkännande är att flygplanen utrustas med en elektronisk backup. Exempelvis ytterligare en Ipad.

Kartorna som finns för appen inkluderar både de som används för instrumentnavigering och flygning efter visuella regler.

Efter FAA:s klartecken har nu flera andra flygbolag lämnat in ansökningar om att få ersätta sina papperskartor med Ipad, skriver Wired.

Appen som används visar bara själva kartorna i digital form. Men nu hoppas Jeppesen att framtida versioner även ska kunna utnyttja Ipads gps-funktioner.

– På sikt tror jag att även att navigationskartor, väderinformation och andra pappersdokument ska godkännas i digital form för portabla pekdatorer, säger Tim Huegel från Jeppesen till Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer