Integrerad krets helt av grafen

2013-10-28 09:13  
Kretsen av grafen finns ännu bara som en datormodell. Foto: University of California

Forskare har presenterat en metod där hela datorkretsar är tillverkade av grafen.

För två år sedan presenterade IBM en integrerad krets byggd av grafen. Men en stor del av hårdvaran var baserad på metall och kisel.

Men nu har forskare  vid University of California i Santa Barbara visat att det är möjligt att bygga en krets helt baserad på grafen. Det kan leda till mycket små energisnåla datorkretsar med hög prestanda, enligt ett pressmeddelande från universitetet. Det som utnyttjas i datormodellen av grafenkretsen är att de elektriska egenskaperna är beroende av materialets tjocklek. Tunna band av grafen blir halvledande vilket passar för att tillverka transistorer medan bredare band har metalliska egenskaper och kan användas för grindar, ledare och anslutningar.

Men steget dit är långt. Först ska forskarna gå från datormodell till en prototyp och sedan till kommersiell produktion. Det kan ta mer än tio år, gissar Extreme Tech.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer