Insektsfria plan kan spara miljoner

2015-04-07 15:42  
Foto: Nasa

En ny beläggning på flygplan håller insekter borta och minskar bränsleförbrukningen.

I jakten på att göra flygplan mer bränslesnåla är det nu insekterna som ska jagas bort.

När planen flyger igenom stora insektssvärmar fastnar en del av de små krypen på flygplanskroppen vilket skapar turbulens och därmed försämrar flygförmågan.

Därför har Nasa utvecklat en serie olika beläggningar som gör att insekter inte fastnar på framför allt vingarna i ett forskningsprojekt som döpts till Insect Accretion and Mitigation.

- Metoder som kanske bara reducerar bränsleåtgången med en eller två procent kanske inte verkar så mycket. Men sådana små minskningar kan spara miljontals dollar och hjälpa till med att skydda miljön från farliga utsläpp, säger Nasas Fay Collier i ett pressmeddelande.

Hittills har Nasa undersökt de olika beläggningarna i vindtunnelprov men ska nu måla sitt testplan Boeings "ecoDemonstrator" 757 med anti-insektsmedlet och göra 15 testflygningar omkring en speciellt insektsrik flygplats i Louisiana. Flygningarna ska bland annat ge svar på om beläggningarna klarar av de tuffa påfrestningarna högt upp i luften.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer