Inget nytt fartrekord i år

2016-02-03 15:09  
Bloodhound SSC är byggd för att nå drömgränsen 1 000 mph (! 610 km/h). Foto: The Bloodhound Project

Försöket att slå hastighetsrekordet för bilar med den raketdrivna Bloodhound SSC har skjutits på framtiden.

I september förra året premiärvisades Bloodhound SSC för allmänheten. Samtidigt meddelades att ett försök att slå nu gällande hastighetsrekord för bilar skulle göras i Sydafrika i oktober 2016.

Men nu meddelar The Bloodhound Project att rekordförsöket inte blir av i år. Anledningen är att tillräckligt med pengar saknas. Förhoppningen är att nya finansiärer ska göra det möjligt att i stället göra rekordförsöket under våren 2018.

Då är målsättningen att slå nu gällande fartrekord på 1 227 km/h som sattes 1997 med Thrust SSC vilken blev första bilen genom ljudvallen.

Om Bloodhound SSC lyckas med det är målsättningen att året efter försöka nå drömgränsen 1 000 mph (1 610 km/h).

Innan dess planeras de första testkörningarna av Bloodhound SSC som ska göras i Storbritannien senare i år i farter upp till 320 km/h.

Den 13 meter långa bilen som väger 7,5 ton är utrustad med tre motorer. Starten görs med en jetmotor av samma typ som finns i stridsplanet Eurofighter Typhoon. Efter 20 sekunder startas en raketmotor från norska Nammo som ska accelerera bilen vidare mot ljudhastigheten. Det kräver en dragkraft på 210 kN vilket The Bloodhound Project jämför med effekten 135 000 hästkrafter.

Den tredje motorn är en V8:a på 750 hästkrafter från Cosworth som ska driva den pump som under 20 sekunder trycker in 963 kg väteperoxid i raketmotorn.

Jan Melin

Mer om: Bloodhound Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer