Ingenjörernas felberäkning – raket kraschade nära stad

2018-01-22 10:33  

Boosterraketen landade inte där ingenjörerna hade räknat med – i stället höll en hel by på att stryka med vid raketexplosionen.

I förra veckan skrev vi om en enorm asteroid som i februari nära kommer att passera Jorden. Nära i det här fallet är på ett avstånd om 4,1 miljoner kilometer. Så i det här fallet är det alltså ingen fara.

Men det finns andra saker än rusande asteroider att oroa sig över när det kommer till rymden. Tydligen ska vi också behöva se upp för fallande boosterraketer.

Rymdorganisationer och rymdföretag avfyrar alltid raketer långt från allmänna platser, som till exempel Cape Canaveral i Florida. När man skjuter upp raketer innefattar det vissa risker, då kan det vara klokt om civila inte är i närheten.

Läs mer: Glaciärer upptäckta nära Mars yta

En kinesisk raket avfyrades nyligen från en satellituppskjutningsplats i Xichang. Och allt såg ut att gå som planerat, raketen nådde rymden. Men på vägen upp släppte den en boosterraket, också enligt plan – men den landade inte riktigt inom den planerade radien.

Boosterraketen från Long March 3B segelflög i stället 700 kilometer och landade precis utanför staden Xiangdu. När boostern slog ned detonerade den, kraften från explosionen hade definitivt kunnat decimera stora delar av det lilla samhället.

Invånare i Xiangdu filmade händelsen. I spelaren nedan kan du se incidenten.

Viktor Krylmark

Mer om: Rymden Raket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer