Ingenjörer i OS och Paralympics

Bland elitidrottarna i sommarens OS och Paralympics finns minst två ingenjörer. Båda tycker att de kan dra nytta av sina tekniska kunskaper i idrottandet.

Ingenjörerna Maja Reichard och Rasmus Myrgren är bland de bästa i världen inom sina sporter. I sommar blir det upp till bevis då Maja Reichard utmanar de bästa synskadade simmarna i Paralympics och Rasmus Myrgren satsar på medalj i lasersegling i OS.

Den 21-åriga Maja Reichard har en allvarlig ögonsjukdom som gör att hon endast ser skillnad på ljus och mörker. Hon har pluggat ett år på KTH:s civilingenjörsutbildning med inriktning på energi och miljö. Skolarbetet har varit ett avbrott från simningen och har gjort det lättare för henne att koncentrera sig när hon tränar.

– Jag behöver låta hjärnan tänka, annars kan jag inte simma.

Dessutom pluggar simmerskan när hon idrottar.

– Man räknar till exempel ut hur många procent man har kvar av distansen man simmar.

Hennes guld i förra årets EM och 2010 års VM i 100 meter bröstsim för synskadade vittnar om att idrottaren Maja Reichard är mycket målinriktad. Det har präglat hennes studier.

– Jag har lärt mig att fokusera och plugga effektivt, förklarar hon.

Rasmus Myrgren, 34,  har också haft nytta av sin civilingenjörsexamen med maskininriktning på Chalmers.

– På utbildningen lär man sig att utveckla saker på ett strukturerat sätt. På samma sätt kan jag utveckla mig själv som produkt och idrottsman.

Hans tekniska kunskaper har spelat en stor roll för hans segling: han har bland annat fått bra koll på olika typer av material och vet hur masten böjer sig. Det gör att han kan segla båten fortare.

Däremot är det svårt att kombinera elitidrott med ett liv som heltidsingenjör. Rasmus Myrgren försökte när han studerade.

– Jag kände att jag varken kunde lägga ned tid på skola eller segling.

Orsaken är enkel. Han lägger ner 40 till 50 timmar i veckan på sin idrott.

– Ska jag dessutom jobba 40 timmar kan jag inte sova. Ekvationen går inte ihop.

Seglaren bestämde sig i stället att satsa på jobb och idrott under olika perioder. Maja Reichard gjorde ett liknande val av samma anledning.

– Jag har läst på halvfart för att kunna prioritera simningen och göra en helsatsning på det. Jag har ett mål, så det är inte ett svårt val.

OS och Paralympics

Idrottare med funktionsnedsättning har sedan 1960 sina egna olympiska spel, Paralympics. De första åren fick dock bara ryggmärgsskadade delta. Det ändrades 1976. Sedan dess kan även bland annat amputerade, synskadade och CP-skadade göra upp om priserna.

Årets olympiska spel går i London mellan den 27 juli och 12 augusti.

En månad senare, den 29 augusti till den 9 september går Paralympics. I år tävlar 4 200 utövare i 20 grenar. Svenskar deltar i 12 av dessa, där­ibland rullstolsrugby, rullstolstennis och simning.

Källa: www.ne.se och www.handikapp­idrott.se

Terese Westberg Sunesson

Mer om: Idrott

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer