Ingenjören som seriehjälte

2009-12-15 12:20  

Glöm Batman, Stålmannen och Fantomen. <br></br> Nu är det ingenjören som är seriehjälte.

Ingenjören är en okreativ person som helst jobbar ensam.

Det är budskapet i ett personlighetstest som delats ut som ett hjälpmedel till ungdomar som ska välja utbildning efter grundskolan.

När Ny Teknik skrev om det rasade läsarna och berättade i kommentarer och e-brev att beskrivningen av ingenjören var helt fel. Den som vill bli ingenjör ska både ha fantasi och vara social.

Det hävdar många av dem som har egen erfarenhet av jobbet.

Att den bilden stämmer blir ännu tydligare när man läser tecknade serier om ingenjörer. För sådana finns det massvis av. Kanske inte i dagstidningarnas stripar där Dilbert är ett av de få undantagen.

Nej ingenjörer, tekniker, fysiker och programmerare som seriehjältar hittar man på webben som är en guldgruva för alla serieälskare.

Men många av de här serierna skulle inte funka i vanliga dagstidningar. De är milt sagt ganska nördiga och kräver ofta goda kunskaper om både matte, fysik och datorer.

Det skadar inte om man vet vad en teslaspole eller ”unboxing” är. Ser man en katt och en låda bör associationen direkt bli ”Schrödingers katt”.

Många av ”ingenjörsserierna” på webben är skapade av tekniker. Exempelvis ”Xkcd” som ritas av den före detta Nasa-medarbetaren Randall Munroe som inte väjer för matematiska skämt och lustifikationer som kräver goda tekniska kunskaper för att poängen ska gå fram.

Eller ”The PC Weenies” som är skapad av den före detta elektronikingenjören Krishna Sadasviam som satsar på teknikskämt och nördkulturen.

Flera av de populära webbserierna har Apple och deras produkter som tema. Exempelvis ”Joy of Tech” av pseudonymerna Nitrozac och Snaggy. Deras serie driver främst med ”kulten” kring mac och Steve Jobs tillbedjare.

Den webbserien har blivit så uppskattad att den även publicerats som en bok med de bästa striparna. Förordet till den är författat av ingen mindre än Steve Wozniak. En person som inte ska behöva presenteras för dem som är målgruppen för webbens teknikserier.

Här följer klickbara länkar till några av Ny Tekniks favoritserier.

Abstruce Goose

Bug Bash

Extra Life

Dilbert

PvP Online

Saturday Morning Breakfast Cereal

The Joy of Tech

Pc Weenies

Xkcd

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer