Induktionsvärmare för porslin

2014-10-24 11:39  
När staven sänks ner i tekannan är det den som via induktion värmer upp vattnet. Foto: Miito

Med en ny induktionshäll kan man värma vätskor i kärl av porslin och glas.

Induktionshällar kräver vanligtvis kokkärl av järn eller något annat magnetiskt material. Anledningen är att värmen genereras av att en inducerad ström flyter genom kärlets botten som då blir varm.

Men nu har det danska designföretaget Chudy and Grace presenterat en induktionsvärmare som kan användas för kärl av de flesta material inklusive glas och porslin.

Istället för att hetta upp kärlets botten används en stav med en magnetisk cylinder som sänks ner i exempelvis en kaffekopp som ställs på den nya induktionshällen. Då är det cylindern som värms upp och kokar upp vätskan. Enligt företaget går det lika snabbt som i en vanlig eldriven vattenkokare.

Den nya vattenkokaren heter Miito och finns för tillfället i form av en prototyp som visar att den patentsökta tekniken fungerar. Några uppgifter om när värmaren är färdig för marknaden eller pris har ännu inte offentliggjorts.

Jan Melin

Mer om: Induktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer