Ikea visar framtidens kök

2015-04-27 12:24  
I det kombinerade bordet och induktionsspisen finns inbyggda vågar och individuella behållare ersätter kylskåpet. Foto: Ikea

Placera matvarorna på bordet så projiceras lämpliga recept för måltiden.

På utställningen Concept Kitchen 2025 i Milano visar Ikea upp hur framtidens kök kan se ut.

Projektet är ett samarbete mellan den svenska möbeltillverkaren, designfirman Ideo London och studenter från universiteten i Lund och Eindhoven, skriver Gizmag.

En central plats i köket blir ett stort bord övervakat av en kamera. Placera matvarorna du har hemma på bordet så läser en dator via bildigenkänning av vad som finns till hands och projicerar lämpliga recept direkt på bordsskivan. I den finns även inbyggda induktionsplattor som tillagar maten i kastrullerna och stekpannorna som ställs på plats. I bordet finns även inbyggda vågar som direkt visar ingrediensernas vikt. I köket finns inget vanligt kylskåp. Matvarorna förvaras i stället i små individuella lådor som både kan värma och kyla innehållet som snabbt levereras till hemmet direkt när det behövs.

Efter måltiden grovsorteras alla sopor och rester. Det som kan återvinnas mals ner och vacuumpackas i påsar som hämtas upp av renhållingsfirman.

I diskhon finns även en system för kompostering där det borttagna vattnet exempelvis kan användas för att vattna krukväxter.

Enligt Gerry Dufresne som är Ikeas chef för kök och matlagning ska idéerna från Concept Kitchen 2025 användas av företaget för framtida produktutveckling, skriver Gizmag.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt