Igloo kan bli bostad på Mars

2015-09-30 09:51  
Mars Ice House ska byggas av en b blandning som 3d-sprutas på en stomme där det fryser till is. Foto: Mars Ice House

I en tävling från Nasa om att bygga bostäder på Mars vann ett förslag om att tillverka dem av 3d-utskriven is.

I Nasas tävling "3-D Printed Habitat Challenge" har vinnarna nu utsetts. Första pris gick till Ice House som belönades med motsvarande 210 000 kronor.

Råvaran ska vara den is som finns vid Mars poler. Den ska smältas och blandas med fibrer och aerogel som sprutas med en ny typ av 3d-skrivare på en stomme där kompositmaterialet fryser till is. Huset ska byggas i flera lager och utnyttja isens genomskinlighet för att ge ljus inomhus. Isen blir även ett skydd mot strålning, enligt igloons konstruktörer som i tester på jorden visat att tekniken fungerar.

När ishuset designades var det inte allmänt känt att Nasa hade hittat tecken på att det finns rinnande vatten på Mars. Om det kan användas för att bygga ishuset eller om Nasa hade vattenfynden i åtanke när vinnaren i tävlingen utsågs finns ännu inga uppgifter om.

Jan Melin

Mer om: 3D-skrivare Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer