I flygbil till Timbuktu

2009-01-16 15:57  
Neil Laughton prövar sin Skycar över London

Med hjälp av en flygskärm och en propellermotor har brittiska äventyrare byggt en flygande bil. Den är nu på väg från London till Timbuktu.

I onsdags 14 januari rullade en märklig bil iväg från London. När den kör på gatorna ser den ut som en traditionell så kallad dune buggy med en stor propeller i aktern.

Men den här bilen kan även flyga. På bara några minuter kan piloten koppla en flygskärm till chassiet och stiga till väders.

Målet är att ta sig till Timbuktu i västra Afrika, växelvis på marken och i luften när det går att flyga.

Ett av de första längre flygpassen är planerat till att lyfta bilen över Pyreneerna. Äventyrarna hade även hoppats kunna flyga över Engelska kanalen men det satte luftfartsmyndigheterna stopp för, skriver BBC News.

Projektet är döpt till Skycar Expedition 2009 och leds av den brittiska piloten Neil Laughton som tillsammans med sina kompanjoner hoppas kunna avsluta sin 6 000 kilometer långa expedition i Timbuktu i slutet av februari.

De längsta flygpassen ska göras över Saharaöknen om vindförhållandena är de rätta. För det får inte vara allt för starka eller turbulenta vindar om flygningen ska vara säker.

För att komma upp i luften krävs en startsträcka på omkring 200 meter och en fart på 73 kilometer per timma. Väl i luften blir toppfarten 110 kilometer per timma på flyghöjder kring 800 meter. Under gynnsamma förhållanden räknar piloterna med flygsträckor på 300 kilometer innan det är dags att gå ner för tankning.

Om bensinen tar slut eller motorn stannar av någon annan anledning innebär inte det någon fara. Det är bara att segla vidare och leta upp en bra landningsplats. Och som alla andra skärmflygare har piloterna med sig en fallskärm som ska kunna sänka hela ekipaget till marken på ett säkert sätt om själva flygskärmen skulle krångla.

När expeditionen är över ska Neil Laughton återvända till England och fortsätta sitt arbete med att utveckla en kommersiell flygbil. Den hoppas han kunna börja sälja redan 2010 för omkring 600 000 kronor, skriver BBC News.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer