Hur högt är egentligen Mount Everest?

2012-03-07 14:21  

Det råder delade meningar om höjden på världens högsta berg. Men nu ska den slutgiltigt fastställas.

Höjden på världens högsta berg Mount Everest anges oftast till 8 848 meter över havet.

Men det råder delade meningar om det är ett korrekt mått.

I Kina anges höjden till 8 843 meter. Där vill man nämligen inte räkna in tjockleken på den is- och snöskorpa som täcker toppen.

Ett tredje mått är det som anges av U.S. National Geographic Society som hävdar att höjden är 8 850 meter.

Men nu ska berget mätas igen. Initiativet kommer från Nepals statliga Survey Department som vill ha internationell hjälp med både finansiering och expertis för en ny mätning, skriver AFP.

Det nepalesiska projektet startade för tre år sedan.

- Vi har redan mätt höjden från havsnivån till baslägret. Men den svåra biten återstår. Vi måste exempelvis utbilda de Sherpas som ska bära upp mätutrustningen hur de ska hantera den på ett vetenskapligt sätt, säger Krishna Raj BC, som är generaldirektör för Survey Department, till AFP.

Mount Everest mättes första gången 1852. Efter flera års beräkningar fastställdes höjden till 8 840 meter. Det anses som en mätteknisk bedrift då den sista mätningen, som gjordes med en teodolit, fick göras 160 km från bergets topp.

Möjligen är det så att höjdangivelsen från U.S. National Geographic Society på 8 850 meter är den mest korrekta. Den gjordes under en expedition 1999 med hjälp av gps-teknik.

Den kommande planerade mätningen ska också använda gps där mottagare ska placeras på tre olika mätstationer. Förhoppningen är att en korrekt höjd ska kunna offentliggöras inom två år, skriver AFP.

(Uppdatering 8/3 09:00: Texten kompletterad med en faktaruta.)

Everest inte högst

Det finns faktiskt några berg som når ännu högre än Mount Everest om man räknar på ett annat sätt. Det traditionella måttet för berg är höjd över havet. Då är Mount Evererst högst. Om man i stället mäter höjden från jordens medelpunkt är vulkanen Chimborazo i Ecuador högst. Det beror på att jorden inte är en perfekt sfär utan lite tillplattad där området runt ekvatorn ligger längre från jordens medelpunkt än exempelvis Sverige eller Nepal.

Räknar man på detta sätt är höjden på Chimborazo 6 384 km medan toppen på Mount Everest befinner sig 6 382 km från jordens medelpunkt. Alltså en skillnad på två tusen meter.

Med höjden mätt över havet är emellertid Everest 2 581 meter högre än Chimborazo som mäter 6 267 meter.

Så den som vill komma så nära månen som möjligt får bege sig till Anderna och inte till Himalaya. Även Afrikas högsta berg Kilimanjaro är med detta räknesätt högre än Mount Everest, enligt sajten Googlesightseeing.

Jan Melin

Mer om: Nepal Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer